Så väljer du program till gymnasiet

Börja undersöka programmen tidigt. Då hinner du tänka på framtiden utan stress och minskar även risken för felval. Om du är osäker är det extra viktigt att sätta igång i god tid. Gymnasieguiden hjälper dig att hitta både program där du bor och på annat håll i Sverige. Du kan dessutom få yrkesvägledning via dem. Skolverket har även dem bra information om hur du väljer gymnasieprogram.

Tänk igenom vad som är viktigt för dig

Satsa på det du har talang för och trivs med. Genom tester får du reda på mer om vad som passar dig. Du kan göra tester på Gymnasieguiden och Arbetsförmedlingen och där finns dessutom en översikt över de flesta yrken, löner och vilken utbildning de kräver.

Undersök programmen närmare

När du vet vad du vill så väljer du ut ett mindre antal program och tar sen reda på mer om dem. Titta också på vilka antagningspoäng programmen har.

Välj en gymnasieskola som passar dig

Genom att besöka olika gymnasier märker du hur det är att studera där. Du kan dessutom läsa om gymnasiernas profiler på deras hemsidor. Klicka här för att se ett exempel. Om du känner några som redan går i skolan kan du prata med dem om vad de tycker om sina studier.